31 Aralık 2011 Cumartesi

ANA ARI ÜRETİMİ, LARVA TRANSFERİ, ARICILIK VİDEOSU


İlerleyen zaman içinde yukarıdaki görmüş oldugunuz larvaların alınmasıyla alakalı videolarıda toparlayayıp yayına sunacağım. Benim açımdan istediğim gibi video olmasada bu videolar olayın başarılamayacak kadar zor olmadıgını ve bu işe girişildiğinde kesinlikle başarılacağını görecektir. Video çekimlerinde makinayı iyi kullanabilen, sizin neyi göstermek istediğinizi anlayan gerçekten uzaman çekimcilere acayip ihtiyacım var. Makinaya geççtiğimde bu sefer larva tranferini yapacak kişi bulamıyorum, transfere geçiyorsun, istenilen çekim yapılamıyor, hayırlısı, bir gün bunların dört dörtlüklerinide çekip yayınlayacağım günlerde de gelecektir.


Larva transferi ve ana arı üretimi, arıcılık... ile Ali_Turk

Umarım bu işlere merak saranların işine yarayacaktır, bahara hazırlıklı girersiniz. 2011 yılına veda ediyoruz, 2012 hepinize hayırlı olsun.

15 Aralık 2011 Perşembe

ANADOLU ARISI



Anadolu arısı adı üstünde.
Yani bizim arımız.
Nesli yok olmaya yüz tutsada binbir güçlükle bulup çıkarıyoruz. Öyle değerli bir ırk hiç bir olumsuzluk Anadolu ırkımızı melezleyip şimdiye kadar yok edemedi kıyamate kadarda devam edecektir diye düşünmekteyim.
Kendi kendisini tüm olumsuzluklara sanki efsunluyor.



Anadolu arısı, arıcılık videosu ile Ali_Turk

Anadolu arısının farklı versiyonu, alttaki biraz sarımsı gibi dursada Anadolu oldugu yürüyüşünden belli.

Anadolu arısı, arıcılık videosu ile Ali_Turk

9 Aralık 2011 Cuma

ARICILIK VİDEOLARI, KOLONİ KONTROLU, ANASIZ KOLONİLER




Koloni kontrölü, yavru ve ana arı durumlarına bir göz atıyoruz.
3 Aralık 2011 cumartesi.


arıcılık ve koloni kontrolü, arıcılık videosu ile Ali_Turk
Kameraman İlhami Uyar.
Zaim abi körükçülügü kısa sürede söktü, ne kadar kibar körük sıkıyor görüyorsunuz::))



anasız koloniler, arıcılık videoları ile Ali_Turk
Kameraman İlhami Uyar.
Bu video 3 aralık 2011 cumartesi günü çekildi.
Arıcılıkta her şeyin başı iplerin elinizde olmasıdır.
Yukarıdaki videoda görmüş oldugunuz birinci icelenen kovanda 3 degişik koloniden işçi arılar var. Biz bu sene eylül ayı başında bal hasadı yaptık. Bal hasadı yapılırken tüm kovanların yavru durumuna bakılmıştı bir kovan anasızdı ona ana arı verdik ve aradan yaklaşık iki aylık bir süre geçti, bir daha kolonileri açıp durumlara bakamadık.

Aradan geçen iki aylık süreçte 50 kovanlık bölümü söylüyorum bu gurup ormanda idi.

Son kontrolü yapalı gene 15-20 gün olmuş, bu kontrolde bir koloni anasız çıktı, bir kolonide yumurta var anayı göremedik, buda sorunlu listesine alındı, bir başka kovanda acayip anasızlık tepkisi verdi, bu üç kovanı diğer arıların yanından alıp, Zaim abinin bahçeye getirdik. Anasızlık tepkisi veren kovanda ana arı vardı bacağı sat ve yumurta kesmiş, işçilerde yumurta olmayınca anayı değiştiremiyor, ana arısının sorunlu olduğunu biliyordu.

İki kovanı birleştirdik, kafese kek olmadıgı için lokum koymuştum, lokumda bana göre sert gelir diye az konulunca ertesi hafta ana arıyı bulamadık, demekki erken çıkardılar ana arı bulunamadı.

Videonun ikinci bölümündeki koloniye başka yavrulu çıta verdim ana arıyı göremiyorum ama yumurta var, şüpelendim bakalım yavrulu çıtaya ne yapacak diye. Ertesi hafta gittiğimizde koloni anasız ve ana arı memeleri inşa etmişti. Bu kolonide anasız.

Burada ipler elinizde olacak derken, hafta sonları gidebiliyorsun ve bazı şeyleri kontrol etme şansınız kalmıyor.
Sorunlu kovanların işlemleri üçüncü haftaya sarktı, alttaki videoda 4 aralık 2011 günü kafeslenmiş hazır ana arı verildi.Sorunlular tespit edildiginde 20 kasım diye hatırlıyorum. Kovanlar yanımda ve kontrolümde olsaydı bu işlemler 1 hafta içinde yapılır ve ana arıyıda kestirmezdik. Gidemeyiz 1 hafta ana arı kafeste kalmasın diye az lokum koyunca ana arıyı kestirdik. Sonradan düşündüğünüzde yav bir hafta dursun ne olur ki diyorsunuz.
Böyle bir kovanda ana arı kafeste 15 gün dursun hiç bir şey olmazdı, bir an önce işine baksın istedim böyle oldu.

Eczacı abimizde arılara acayip merak sardı genetigini soruyor, daha önce arılarından iğne yemiş.
Bir anlatışı vardı, iki koloniden 2 kilo bal ürettim anzer balı halt etsin diyordu
Bu esnada Zaim abinin inceleme yapılırken seslerini duyuyorsunuz içi gidiyor ışıldayan balları gördükçe

Tabi anasız kolonideki arı sütlerini seyircilere dağıttık, İlhami abi az geri çıkıp seyircileri çekmeyi akıl edemedi, ne güzellikler kaçtı bilseydiniz.


Anasız koloniye kafesle ana arı vermek, arıcılık... ile Ali_Turk
Kameraman İlhami Tezcan.
Bu video ise 4 Aralık günü çekildi, çekimi yapan ise gene İlhami ama bu İlhami Tezcan abimiz, prescilik yapıyor, demir ve çelik işleri. Vecdi abi, Zaim abiyede hediye göndermeyi ihmal etmedi, bir el demiride ona yollamış. Zaim abi böyle bir şey olmaz neler'im oldu diye acayip seviniyor. Birde ben arıcı oldum diye mırıldandı arada
Arıcı olmak bu kadar kolaydı koş

Koloniye ana arı vermeden biraz daha arılı bölümü sıkıştırıp, ballı çıtaları arı olmayan bölüme çektim. Koloni sıkıştırma bölümünün altından geçip açık ve kapalı balları yatagına çekecektir.

Arıcılıkta başı boşluğun nelere sebep olup nasıl başarısızlıkları beraberinde getirdigini anlatmaya çalıştım.