19 Nisan 2009 Pazar

YALANCIYA KAÇAN KOVANA YENİ UYGULAMA

Az bir arı belki iki çıta yoktu. Belki bir aydır bekliyorum ölsün diye bir türlü ne yağmalanıyor nede ölyor. Dün akşam aklıma bir fikir geldi. Tüm çıtalarını aldım, elimdede kapalı anaarı memesi vardı, kovanın bir şöşesine kapalı memeyi petek parçalarıyla yapıştırdım. İçerde yiyecekte yok sadece dün ve bu gün sipreyle surupluyorum. Fakat tüm arılar meme üzerine salkım oluşturdular, resimdeki dagınıklık duman verdim neler oldu meme bozuldumu diye memeyide bozmamışlar bakalım sonu ne olacak.

Birleştirmede yapamıyorum, geceleyin İstanbul'dan getirdigimiz karniyolu sakar gibi bu kovanın bitişigine koymuşum. Kovana mudahale ettiğimde yandaki kovana girip bir halt işlemesin diye bu güne kadar kaldı. Bir yerdede iyi oldu sonucu bende merak ediyorum.

11 Nisan 2009 Cumartesi

ARILI KOVANLARIN YOLCULUK YAPARKEN SABİTLENMESİ

10 Nisan cuma 2009. Cuma namazı çıkışı bizim bir arıcı arkadaşımız var gene bal satıyordu. Ballar ilgimi çekmedi bir ara bahsetmişti kovan musluklarının çok kolay kapandığını. hatta birisi dediki eğilmeden ayağınla kapat, bende yok daha neler demiştim. Dedikleri gibiymiş gerçekten basit bir şey ama kullanışlı. Yeni kovan yapanların işine yarayabilir. Tabi kovan papımcılarıda başımıza iş çıkarıp durma diyebilir.::))
Bu günlerde Gebze'de karşınıza kovan satan birisi çıkarsa sakın şaşırmayın.
Bu kovanın en güzel yanlarından biriside , kovanın katı ve kapağını tek bir çektirmeli yaylı parçayla sabitlemiş olmanız.
Çok arısı olup birde gezgincilik yapanların işini çok kolaylatıran bir sistem. Zaten aşagıda filimde gelecek nasıl sistemin çalıştıgı.
Muslukta bir çivi var, bu çivi yukarda görüldügü gibi kapanıp musluğun açılmasına engel oluyor.
Elimle zorladım kolay kolayda açılmıyor, ancak el demiri veya pense kerpetenle rahat açılabilir.

10 Nisan 2009 Cuma

PETEKLERİN KORUNMASI

Bu günlerde baharın gelmesiyle birlikte ağ kurtlarıda faliyetlerine başlayacaktır. Elinizde bulunan örülü peteklerinizin ağ kurdundan koruyunuz. Bunun için en bilinen yöntem körükteki korun üzerine kükürt atıp, körügü kapatıp kovanların içinde bulunan örülü peteklerin kükürt dumanına maruz bırakmaktır. Eğer petekleriniz bir dolap veya odadaysa içeride bir kap içerisinde kükürtün yakılmasıda aynı içi görür. Yakılma işi kontröllü olmazsa Allah korusun yangın çıkarmamıza neden olabilir. Birde kapalı mekanda kükürt yakıldıgında metal eşyalara zarar verildiği yönünde bilgiler mevcut, metal eşyaları kükürt dumanında bırakmamak gerekiyormuş. Birde kükürt dumanını solumayınız, içinizden iki gün boyunca kükürt kokusu geliyor, yaptıgı taribatı ise bilmiyorum.
Enson öğrendindiğimiz organik asitlerden sanırım asetik asitte bu iş için en uygunu olacak bu seneden sonra. Diğer adı ise Sirke asidi, Almanyadan Mehmet YÜKSEL oradaki arıcılıkla ilgili bilgilerini aktarnmaya devam ediyor.