18 Ağustos 2008 Pazartesi

AV VE AVCI,DEVAMLI KARIŞI KARIŞIYA GELİR

Filimde örümcek gerekli zehiri arıya veremedi.Bir sefer Şile'de denk geldim,kanat dibinden zehiri veridigi an arı felç oluyor.Burada avmı uyandı,avcımı başarısız bilemiyorum.Br saat sonra baktım hala avcı yerindeydi ve avı yoktu elinde.Zaman olsa güzel bir filim vardı ama olmadı bu kadarcık.Zaten bu arıların hiç dostu yok ki.

Arı dostuyum diyenler bile soyup soğana çeviriyorlar arıyı::))

Ne dostlukmuş be,birde düşman olsaydı .?Neler yapardı düşünemiyorum.

15 Ağustos 2008 Cuma

OĞUL ALINIŞI

Oğul görünüşte arıdan anlamayanları ürküten bir görüntüdür.Bir sürü arı cirit atar her tarafta.Sonra uygun bir yere konar,yada siz şuraya konsun diye ugraştıkça o bölgeden uzaklaşır.Oğul çıktıgında yapılması gereken üstüne gitmemektir.

Almış olduğum oğul ise ben yokken çıkmış dalda duruyordu beni al diye.Oğullar genelde saldırmazlar ve alınmayı beklerler.Biz sadece bir iş için arılığa uğramıştık,baktık oğul çıkmış bir anasız kovan üstüne silkeledim.

ANAARI NEDEN ÖTERKİ?


Anaarı neden öterki sorusuna tam bir cevap veremiyoruz.Kalkın gidiyoruzmu diyor,yada bu çıtanın veya kovanın hakimi benimmi diyor belli degil.Genelde oğul verecek kovan içersi anaarı sesleriyle yıkılır.Geceleyin kovana bir kaç metre uzaktan bile bu sesleri duyarsınız.Bizim sitelerimiz genelde amatörlere hitap etsede,ben arıcıyım ve arıdan anlarım diyenlerede bir şeyler kazandırmaktatdır.Bazen anlamadığımız hatta bize ilginç gelen hadiseleride görüntüleriz.Bu anaarıyı izlerken,heralde fazla rahatsız ettikki uçup gitti bir dahada gelmedi.

13 Ağustos 2008 Çarşamba

"MİLLER METODU ANAARI ÜRETİLMESİ"

Miller metodu en basit ve en kaliteli anaarı üretimidir.Yapılması gereken ise arılıgınızda seçmiş oldugunuz en iyi özelliklere sahip arıya kabartılmamış zikzaklı kesilerek takılmış ham petekli çıtayı veriyorsunuz.Arı işlediginde zikzaklar kalmıyor ama yumurta atıldıktan sonra maket bıçagıyla gene zikzaklı bir şekilde yumurtalı yerlerden kesmelisiniz.Yumurtalar atılmış çıtamızı daha önceden anasız bıraktıgımız kovana veriyoruz.Bu kovan da günlük yumurta ve açık yavru olmayacak.Sizin verdiginiz yumurtalı çıtaya mahkum olacaklar.Yumurtalar larvaya dönüşür dönüşmez işçi arılar bir sürü memeyapacaklardır.

Yumurtalı çıtayı verdiğimiz kovan güçlü olmalı.Anaarı memelerinin başlatılmasından itibaren ilk üç gün çok önemlidir.Ne kadar güçlü kovanda üretim yapılırsa okadar kaliteli anaarı üretmiş olursunuz.Ne kadar güçlü arı o kadar iyi muamele edilmiş anaarı demektir.

Oluşmuş ve kapanmış memeler10 günlük olduktan sonra alınıp kutulara bölme kovanlara verilebilir.

.



.





80 BİNLİK KOVAN OLUŞTURULMASI

Kovanlardan yüksek verim almak ve kısa süreli ballarda uygulanır bana göre.Örnek olarak kestane balı uzun sürmez.Elinizdede güçlü kovan yoksa balda alamazsınız.Her zamanda bu güçte arıyı elde tutamadıgınıza göre birleştirme yapmalısınız.Birleştirme yapılacak kovanlar genelde yan yana olmalı ayrıcada akşamdan birleşeceklere aynı kokuyla kokulandırmalısınız.Arı gücünün 80 binlik oldugunu anlamanın yolu ise,20 çıta ful arı,yada dagınık 30 çıta arılı kovan demektir.

80 Binlik kovan oluşumundan 10 gün sonrası bal hasadı.Bu kovadan yaklaşık 20 ballı çıta alınmıştır.O sene ben bu uygulamayı yaptıgımda yanımda Kadir başkanımında arıları vardı.Onun arı sayısı 70 civarındaydı.Benim arılı kovan sayım 50 idi.Arıları birleştirerek 26 tanesine 80 binlik sitemi uygulamaya çalıştım.Başkanım sagıma bile gerek görmedi,çünkü normal güçte arılardı bal yapmadılar.Bende 26 kovandan 22 teneke kestane balı aldım.Bu iki filimin çekiminde Murat Çakır vardı.Bal hasadını asistanım azebeycanlı Ahmet'le yaptık::))Tarih 2007 haziran ayı,Şile Kızılcaköy.

11 Ağustos 2008 Pazartesi

80 BİNLİK ARI KOVANLARI

En yüksek verimler 80 binlik kovanlardan yapılır.Yapılan araştırmalar 20 ful çıta arılı kovan 80 bin kovan demektir.
Kovan başına bu uygulamalarda sezon iyi giderse alınacak bal 80 kg.dır.Aynı kovanı bölün ikiye ve gene işler yolunda giderse iki kovandan alacagınız bal 40 kg.dır.
80 binden az ve fazla arı sayısı bal üretim etkinligini düşürür.Bu ne demek derseniz 80 bin nufuslu bir kovan arı başına bal üretim etkinli 1 gr dır.Arı sayısı yükseldikçe bu miktar düşer.Mesala 80 binlik kovan 80 kilo bal verir diye nufusu 160 bine çıkarırsanız alacagınız bal 120 kiloya düşer.
Hep dikkat etmişimdir yabancı ülkelerde kovanlar hep böyleydi.Bu güçteki kovan 5 günde alt katıda üst katıda balla doldurur.Biz arı kovanıyla övünüyoruz avrupalı kovan başına aldıgı balla.

80 Binlik kovan görüntüleri.Bu yöntemi bal sezonu başında yapmalısınız.Güçlü arıyı bir kovanda tutmak imkansız.Bal gelmedigi zaman arı mutlaka oğul verecek yada mevcudunu kıracaktır.Bunu önlemenin yolu nektar yani bal geliri başlayana kadar arıları bölüp sonra tekrar birleştirmek gerekir.





80 Binlik arı uygulamasında bazı hesaplama yanlışlaıkları yapıldı.Bazı kovan nufusları 100 bini bulmuştur.Filimler bal sağımdan sonra çekildi,arı sagımda balı alınınca böyle dışarıya vurdu kendisini.2007 haziran kestane balı hasadından sonraki görüntüler.